Brandy
Kategorie Brandy zahrnuje širokou skupinu vinných destilátů, které se vyrábějí destilací vína a následným zráním v dubových sudech. Slovo „brandy“ pochází z nizozemského výrazu brandewijn (pálené víno) a původně označovalo jakýkoliv destilát vyrobený z kvašeného hroznového vína. Dnes se brandy vyrábí v mnoha zemích světa a existuje v celé řadě stylů a tradic.
- Brandy – vinný destilát vyráběný po celém světě, který vzniká destilací vína a zráním v dubových sudech.
- Chuťový profil – od ovocných a lehkých tónů u mladších brandy až po komplexní, kořenité a vanilkové tóny u dlouho zrajících lahví.
- Použití – vhodná jako digestiv, do luxusních koktejlů nebo pro pomalé vychutnávání ve speciálních sklenkách.
Tradičně se brandy spojuje s evropskými regiony, zejména s Francií a Španělskem. Francie je domovem nejznámějších odrůd – Cognacu a Armagnacu – které se však často vydělují jako samostatné kategorie. Španělská brandy, typicky Brandy de Jerez, je známá svým bohatým a nasládlým charakterem díky zrání v sudech po sherry. Portugalsko, Itálie a Řecko mají také své vlastní styly, z nichž známý je například Metaxa.
Brandy se ale vyrábí i mimo Evropu, především v USA, Jižní Americe, Austrálii či Jižní Africe, kde se často používají místní odrůdy hroznů a vlastní metody zrání. V každém regionu se tak brandy vyznačuje jiným charakterem – od lehkých a ovocných až po těžší, karamelové a kořenité varianty.
Výroba brandy začíná fermentací hroznového moštu na víno, které se následně destiluje. Destilace může probíhat v tradičních měděných kotlích nebo v modernějších kontinuálních kolonách. Důležitou částí procesu je zrání, při němž destilát získává barvu, chuť a vůni z dubového dřeva. Čím déle brandy zraje, tím bývá jemnější a komplexnější.
Kvalita a stáří brandy se často označuje podobně jako u koňaku – zkratkami VS, VSOP a XO, i když se toto značení mimo Francii nepoužívá tak přísně. Některé brandy jsou ročníkové, jiné směsi vznikají spojením destilátů různého stáří, aby se dosáhlo konzistentního chuťového profilu.
Chuťově je brandy rozmanitá. Mladší destiláty bývají ovocnější, s tóny hroznů, jablek nebo sušeného ovoce. Delší zrání přináší tóny vanilky, karamelu, kakaa, koření nebo jemného kouře. Špičkové brandy se vyznačují sametovou texturou a dlouhým, hřejivým závěrem.
Brandy se tradičně pije jako digestiv po jídle, servíruje se v koňakových sklenkách, kde se díky teplu ruky postupně rozvíjejí její aromata. Uplatňuje se ale i v mixologii – je základem klasických koktejlů jako Sidecar či Brandy Alexander. V některých kulturách se pije i jako hřejivý nápoj v zimních měsících, například s kávou nebo čajem.
Tato kategorie tak zahrnuje destiláty, které osloví široké spektrum konzumentů – od začátečníků, kteří hledají jemnější a nasládlejší chuť, až po znalce, kteří ocení hloubku a komplexitu vyzrálých ročníkových lahví.